auto-immuunziekte coronavirus

Een auto-immuunziekte en het coronavirus, wat kan ik doen?

door admin
10 maart 2020
Comments 0

De kranten, social media en internet staan er vol mee: het coronavirus. De berichtgeving kan behoorlijk beangstigend zijn. Vooral als je een auto-immuunziekte hebt, want dan ben je extra kwetsbaar. Want wat zijn de gevolgen van jouw auto-immuunziekte en het coronavirus? En wat kan jij zelf doen?

Een auto-immuunziekte en het coronavirus: versterk je immuunsysteem

Heb je een auto-immuunziekte en gebruik je ook nog medicijnen, dan lijkt er weinig mogelijk om jouw immuunsysteem te versterken en stabieler te maken. Toch is dat niet onmogelijk!

 1. Verbeter je darmgezondheid
  Een sterk immuunsysteem begint in je darmen. Suiker, bewerkte voeding, transvetten, maar ook – in jouw ogen – gezonde voeding kunnen je darmen beschadigen. Wanneer de darmen beschadigd raken (leaky gut) kunnen onverteerde voedselresten, afvalstoffen uit de darm, maar ook virussen in je bloedbaan terechtkomen. Je immuunsysteem reageert hier direct op door een ontstekingsreactie ontstaat. Blijft de situatie bestaan, dan kan je immuunsysteem overactief worden met een auto-immuunaandoening tot gevolg. Voor een gezond immuunsysteem is het daarom van belang dat je de “leaky gut” aanpakt. Dit doe je door puur en onbewerkt te eten: biologische groente en fruit, voldoende proteïnen in de vorm van vlees of vis en voldoende water drinken In het geval van een auto-immuunziekte kan het raadzaam zijn het Auto-Immuun Protocol te volgen.
 2. Eet probiotische voedingsmiddelen en supplementen
  Naast gezonde voeding kan je jouw dieet aanvullen met probiotische voedingsmiddelen. Probiotica zijn voeding voor de gezonde darmbacteriën. Gezonde bronnen zijn: zuurkool uit het vat, waterkefir, ingelegde groente (augurken, uitjes, bietjes) en kombucha. Ook kan het zinvol zijn om in het geval van medicijngebruik (met name antbiotica) jouw voeding aan te vullen met een probiotica als supplement. Let op dat je kiest voor een hooggedoseerde probiotica met een breed scala aan bacteriën. Tevens kan je kiezen voor L-glutamine als supplement, wat kan helpen bij de genezing van de darmwand.
 3. Aanvullende supplementen voor het versterken van het immuunsysteem
  Voeding is altijd de basis, maar in het geval van een auto-immuunziekte en het coronavirus kan het zinvol (noodzakelijk?) zijn om aanvullende voedingssupplementen te gebruiken. Supplementen die je kan gebruiken zijn:
  1. Vitamine C. Vitamine C is dé weerstandsvitamine. Inmiddels is er aangetoond dat vitamine C daadwerkelijk de genezing van het coronavirus kan bespoedigen.
  2. Vitamine D. Juist in de winter is het raadzaam vitamine D bij te suppleren, omdat de vitamine D-waarden in het bloed bij iedereen extreem laag zijn. Dit kan jouw immuunsysteem verzwakken.
  3. Magnesium. In geval van stress, wat een virusinfectie voor het lichaam is, kan er al snel een tekort aan magnesium ontstaan. Terwijl juist magnesium nodig is voor een gezond immuunsysteem. Extra magnesium is geen overbodige luxe.
  4. Zink. Zink houdt het immuunsysteem in toom. Een gezond zinkstatus in het lichaam zorgt voor een stabiel immuunsysteem. Zink vertraagt de immuunrespons en ontstekingsreactie.
  5. Selenium. Selenium is essentieel voor de werking van de macrofagen en daarmee voor de werking van het immuunsysteem.
 4. Voldoende slaap
  Slaap is voor een gezond, stabiel immuunsysteem cruciaal. In rust krijgt het lichaam de mogelijkheid zich te herstellen. Zorg daarom voor voldoende slaap (8 uur).
 5. Probeer stress te vermijden
  Ervaar je veel stress? Probeer de stress dan uit je leven te bannen. Is dat onmogelijk? Probeer dan ontspanning te vinden: mediteer, ga yoga doen, lees een boek of doe iets wat je leuk vindt.

Ben jij bang voor de gevolgen van het coronavirus op jouw auto-immuunziekte? Laat je in ieder geval niet gek maken door alle berichten op social media. Hou de website van het RIVM en de berichten van de GGD in de gaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips & Tricks
The Good Food Girl
The Good Food Girl

Good Food Makes You Feel Good!

Laatste Berichten