Beweging en het ontstaan van auto-immuunziektes

Beweging en het ontstaan van auto-immuunziektes

Als je je niet gezond voelt, is één van de eerste dingen die er bij inschiet: sporten. Tegelijkertijd zijn er ook veel mensen die dan juist hard gaan trainen in de sportschool. Beide zijn funest voor jouw herstel.

Allereerst intensief sporten. Hoe lekker het ook kan lijken om de vermoeidheid er uit te sporten: het is niet goed voor je gezondheid. Je werkt de stress misschien wel mentaal weg, maar lichamelijk geeft intensief sporten een cortisolboost. En dat wil je juist voorkomen. Niet alleen vergroot een teveel aan cortisol de kans op een leaky gut, het zorgt ook nog eens voor spierafbraak! En dat laatste werkt insulineresistentie in hand, wat juist weer een ontstekingsreactie oproept.

Niet of nauwelijks bewegen is echter ook funest. Mensen zijn gemaakt om te bewegen en “rust roest”. Je lichamelijke gezondheid holt achteruit. Je bioritme raakt verstoord, je wordt gevoeliger voor stress en het heeft een negatieve invloed op het immuunsysteem.

Een goede middenweg is het maken van wandelingen. En dat hoeven niet direct wandelingen van 3 uur te zijn. Zelfs een klein blokje om, even met je neus in de wind, is voldoende om de energie je lichaam in te laten stromen en de mist in je hoofd op te laten trekken.

En als je het helemaal goed wilt doen, maak je een wandeling door een park of het bos. Wij zijn en blijven nog altijd onderdeel van de natuur. Al zijn we in dit digitale, gemakstijdperk de verbinding met de natuur een beetje kwijt. Maar weet jij hoe helend de natuur kan werken? Bij een jetlag helpt het al om 10 minuten bloot in het gras te liggen. En uit een grote studie begin jaren 80 bleken patiënten van een galblaasoperatie minder pijnstillers nodig te hebben wanneer hun raam uitkeek op een stukje groen.

Inmiddels is zelfs aangetoond dat een wandeling in de natuur het vrijkomen van stresshormonen vermindert, het energieniveau en de concentratie verhoogt en het immuunsysteem versterkt.

Frequently Asked Questions