7. FAQ

Ja! Het Auto-Immuun Protocol is voor elke portemonnee. Door te kiezen voor seizoensproducten, te kiezen voor goedkoper (orgaan)vlees en goedkopere vissoorten is het Auto-Immuun Protocol ook te volgen met een klein budget. Het gekke is: je zal wellicht nog geld overhouden. Doordat de voeding een hogere voedingswaarde heeft en alle voeding die er voor zorgt dat je “overeet” verboden heeft, zal je geen tussendoortjes hoeven eten. Met 3 maaltijden ben je klaar!

Nee, The Good Food Girl is tegen voedselverspilling! Als je voor het begin staat van het Auto-Immuun Protocol kan je wellicht eerst je voorraad “opeten”. Wil je direct starten? Dan kan je jouw voorraad ook weggeven aan de Voedselbank of aan mensen die het nodig hebben.

Ja, maar let wel op! Tijdens een zwangerschap wordt snel afvallen afgeraden, omdat dit schadelijk kan zijn voor het kind. Zorg er in dat geval voor dat je voldoende calorieën binnenkrijgt. Maar met het Auto-Immuun Protocol ben je er wel zeker van dat je volwaardige, gevarieerde voeding binnenkrijgt. Overleg wel altijd met jouw verloskundige of gynaecoloog!

Ja, het Auto-Immuun Protocol is geschikt voor kinderen. De voeding die je binnenkrijgt met het Auto-Immuun Protocol is volwaardig, volledig en gezond. Daarbij is het een eliminatiedieet wat niet levenslang hoeft te worden volgehouden.

Natuurlijk kan je altijd jouw bloed laten testen, maar niet alle intoleranties of overgevoeligheden zijn meetbaar in het bloed. Het kan goed zijn dat een test geen uitsluitsel geeft, terwijl jij wel klachten ervaart van specifieke voedingsmiddelen. Daarnaast zijn artsen vaak niet bereid uitgebreide testen op voedselintoleranties of-allergieën te doen. Deze testen zijn namelijk uitgebreid en prijzig. De testen kan je ook zelf bestellen, maar zijn behoorlijk duur. En aangezien ze ook vaak een onjuiste uitslag geven, zijn ze niet aan te raden. Het Auto-Immuun Protocol vraagt misschien een langere adem, maar geeft een eenduidig antwoord op de vraag voor welke voeding(sgroepen) jij een auto-immuunreactie krijgt

Voor wie volg je het Auto-Immuun Protocol? Juist, voor jezelf. Trek je dus niet teveel aan van andere mensen. Wel is het handig om jouw naasten te vertellen dat je het Auto-Immuun Protocol volgt. Het kan soms best pittig zijn en je omgeving kan juist tot steun zijn. Meer tips vind je in het blog Omgaan met negatieve reacties op jouw eetpatroon.

Tijdens het Auto-Immuun Protocol is uiteten een uitdaging. In de meeste restaurants zit in élk gerecht wel minstens 1 ingrediënt van The Bad Food List. Denk alleen maar aan gemalen peper… Als je uiteten wilt gaan, doe je er goed aan om vooraf het restaurant te bellen en jouw dieetwensen door te geven. De meeste restaurants vinden het geen probleem om een alternatief voor je te bereiden!

Als je per ongeluk een sperzieboon hebt gegeten en het blijkt achteraf op The Bad Food List te staan of als er in dat gezonde koekje toch ineens suiker blijkt te zitten dan is dat vooral heel erg balen. Maar raak niet gelijk gedemotiveerd en denk niet dat het allemaal voor niets is geweest. Pak de draad weer op waar je gebleven bent. Elke stap die je al genomen hebt, is er één. Keep up the good work!

Er zijn weinig diëten waarbij afwijken een absolute No Go is. Blijf jij af en toe een nootje of chips eten of neem jij in het weekend een wijntje? Doe het niet! Je bent bezig met het herstellen van jouw lichaam en met het tot rust brengen van je immuunsysteem. Door de regels niet al te strikt te nemen, blijf je jouw lichaam triggeren en geef je jouw lichaam niet de mogelijkheid om te herstellen.

Ja, met het Auto-Immuun Protocol kan je sneller een gezond gewicht behalen. Al is het Auto-Immuun Protocol niet bedoeld als dieet om af te vallen of aan te komen. Met het Auto-Immuun Protocol haal je al je calorieën alleen uit dierlijke eiwitten, groenten en fruit. Je mag daarbij onbeperkt eten. Door goed naar je lichaam te luisteren en niet van het Auto-Immuun Protocol af te wijken, krijg je precies binnen wat jouw lichaam nodig heeft.

Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag. Dit is afhankelijk van de ernst van jouw klachten, hoe lang jij al klachten hebt en wat jouw huidige eetpatroon is. Toch zal je al vrij snel verbetering zien: een betere stoelgang, minder cravings, minder honger, betere nachtrust en meer energie. Door een dagboek bij te houden kan je goed bijhouden welke resultaten je ziet. Het kan echter zelfs enkele maanden duren voor je jouw auto-immuunklachten ziet afnemen. Raak niet ontmoedigd als dit naar jouw gevoel te lang duurt. Elke stap is er één.

Het Auto-Immuun Protocol moet je in ieder geval 3 weken volgen. Wanneer je kan starten met het herintroduceren van voeding die buiten het Auto-Immuun Protocol vallen is afhankelijk van jouw gezondheid. Heb je nog last van je auto-immuunziekte? Dan is het niet het goede moment om voeding te herintroduceren. Zorg dat je klachtenvrij bent als je aan fase 2 wilt starten. In de praktijk kan het betekenen dat je het Auto-Immuun Protocol zelfs meerdere maanden dient te volgen.

Je kan op ieder moment beginnen. Wel is het belangrijk dat als jij medicijnen gebruikt of onder behandeling van een arts of specialist bent aan te geven dat je wilt beginnen met het Auto-Immuun Protocol.
Start echter niet van de één op de andere dag. Neem je tijd om je voeding af te bouwen en de start van het Auto-Immuun Protocol goed voor te bereiden door jouw voorraadkast goed te vullen.

Naar mijn inzicht is het Auto-Immuun Protocol niet te volgen als je veganist bent. Er is een belangrijke rol weggelegd voor dierlijke proteïnen en vetten. Indien je deze niet eet, ontstaat er al snel tekorten in je voeding. Als vegetariër is het Auto-Immuun Protocol prima te volgen als je maar wel vis eet.

Worden jouw medicijnen voorgeschreven door een arts? Overleg dan met jouw arts of het gebruik van jouw medicijnen noodzakelijk is. Ga in geen geval zonder overleg met jouw arts stoppen met jouw medicijnen! Wat betreft de medicijnen die vrij verkrijgbaar zijn, denk aan ibuprofen en neusspray, gebruik deze liever niet. Paracetamol is bij hoge uitzondering toegestaan.

Load More