Gezond eten en toch ziek worden

Maar ik eet al gezond!

door admin
8 januari 2020
Comments 0

Gezond eten en toch ziek worden

Waarschijnlijk ben je niet voor de eerste keer op zoek naar tips en tricks om jouw auto-immuunziekte op natuurlijke manier onder de duim te krijgen. En dus ben je je hoogstwaarschijnlijk wel bewust van voeding en leefstijl op je gezondheid en heb je al heel wat stappen genomen om gezond te eten en leven. En toch blijft die %@(*#-ziekte maar steeds weer opspelen. Gezond eten en toch ziek worden, hoe kan dat nou?

Ook al bestaat jouw voeding grotendeels uit natuurlijke, onbewerkte voeding, dan nog kan jouw immuunsysteem onder druk komen te staan. Dat kan behoorlijk frustrerend zijn, vooral als je voor jouw gevoel al heel wat stappen hebt gemaakt. Weet dat je met een paar kleine aanpassingen jouw immuunsysteem een zetje in de goede richting kan geven!

 1. Je eet voeding die in de volksmond gezond is, maar voor jou persoonlijk meer kwaad dan goed doet
  In de volksmond worden tomaten, peulvruchten, noten of melk als gezonde voeding bestempeld. Maar heb jij na het eten van “gezonde voeding” een opgeblazen gevoel, buikpijn of hoofdpijn? Of word jij binnen een uur na je maaltijd overvallen door een enorme vermoeidheid? Grote kans dat deze voeding voor jou helemaal niet gezond is. Persoonlijke voeding is hier één van de redenen van. Niet iedereen heeft dezelfde behoefte aan voeding, maar ook niet iedere spijsvertering is hetzelfde. Hierdoor kan jij klachten ervaren, die andere mensen niet ervaren.
 2. Je eet teveel en te vaak
  Eet jij regelmatig een tussendoortje of schep jij jouw bord tot 2x toe vol? Grote kans dat jouw spijsvertering geen moment rust krijgt of dat jij jouw spijsvertering te zwaar belast. Door teveel of te vaak te eten krijgt jouw maag niet de kans het voedsel goed te verteren. Hierdoor komen te grote stukken voedsel in de dunne darm terecht, waar deze verder verteerd moeten worden. Dit zorgt voor overbelasting van de andere organen die belast zijn met de spijsvertering.
 3. Je kauwt niet goed
  Je spijsvertering begint in je mond. Door te kauwen maak je van je voedsel hapklare brokjes voor je maag. Tegelijkertijd maak je bij kauwbewegingen speeksel aan. Speeksel bevat enzymen die daadwerkelijk jouw voedsel voorverteren. Hoe langer je kauwt, des te makkelijker heeft jouw maag het. Kauw je echter niet goed, dan moeten jouw maag en andere organen hard aan de bak om jouw voedsel te verteren.
 4. Je drinkt tijdens de maaltijd
  Door te drinken tijdens de maaltijd vermeng je jouw voedsel met vocht, maar wordt ook het maagzuur verdund. Hierdoor wordt het maagzuur minder zuur en kan daardoor het voedsel minder goed verteren. Dit zorgt er voor dat er – net als bij teveel of te vaak eten – er te grote stukken onverteerd voedsel in de dunne darm terechtkomt. Dit zorgt voor overbelasting bij de andere organen.

Alle bovenstaande punten zorgen uiteindelijk voor een beschadigde darmwand (leaky gut), waardoor er bijvoorbeeld allergenen in jouw bloed terecht kunnen komen waar ze laaggradige ontstekingen kunnen geven. Deze laaggradige ontstekingen kunnen jouw immuunsysteem overprikkelen, waardoor een auto-immuunreactie kan optreden.

Wat kan je doen?

Mocht jij al gezond eten en toch ziek worden of blijven dan kan je er voor kiezen het Auto-Immuun Protocol te volgen. In fase 1 volg je een eliminatiedieet, waarbij je alle mogelijke allergenen uit je eetpatroon bant. Daar vallen ook tomaten, peulvruchten, noten en melk onder. Je gaat weer terug naar de basis van groente, fruit, vlees en vis. Let daarbij niet alleen op wat je eet, maar vooral ook hoe je eet: eet rustig, kauw goed, drink niet tijdens de maaltijd en hou minimaal 3 uur tussen de maaltijden.
Zijn jouw klachten weg na een aantal weken? Dan begin je met fase 2 van het dieet, waarbij je de geëlimineerde voeding stap-voor-stap herintroduceert.

Hulp nodig bij het bepalen wat je wel en niet mag eten? Download direct The Good/Bad Food List van The Good Food Girl!

En wat als het geen voeding is?

En wat als jij al inderdaad gezond eet? Je eten netjes kauwt, niet drinkt en jouw lichaam 3 uur rust gunt. Te weinig slaap, te weinig beweging en teveel stress kunnen ook voor een opvlamming van jouw auto-immuunziekte zorgen. Het zorgt namelijk voor een stressreactie in het lichaam en dit kan opnieuw zorgen voor een laaggradige ontstekingen en een overactief immuunsysteem. Zorg daarom voor voldoende ontspanning, mediteer, ga vroeg naar bed en zoek regelmatig de buitenlucht op voor een stevige wandeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips & Tricks
The Good Food Girl
The Good Food Girl

Good Food Makes You Feel Good!

Laatste Berichten