Groente die het immuunsysteem versterkt

Groente en fruit die het immuunsysteem versterkt

Groente is een prachtige bron van de meeste belangrijke voedingsstoffen: vitaminen, mineralen en antioxidanten. Daarnaast is het een goede bron van vezels, die belangrijk zijn voor de darmgezondheid en hormonale balans. Een overzicht van groente en fruit die het immuunsysteem versterken.

Groente die het immuunsysteem versterkt

Groente kan je onbeperkt eten en door de hoeveelheid groente die er te vinden zijn, zijn de mogelijkheden onbeperkt. Varieer zoveel mogelijk in kleuren en soorten:

  • Kies groente bladgroenten. Deze zijn rijk aan vitamines C, E en K, maar ook B-vitamines en met name folaat (de natuurlijk vorm van foliumzuur). Ook zijn groente bladgroenten een bron van betaïne, wat van invloed is op de methylcyclus en leverfunctie. En wat je wellicht niet wist: groente bladgroente zijn rijk aan calcium. Voorbeelden van groente bladgroenten zijn andijvie, sla, spinazie, veldsla, ijsbergsla, raapstelen, raapstelen en postelein. 
  • Lookfamilie (uienfamilie) is een groep groente die een sterke smaak hebben en rijk zijn aan zwavel. De verschillende uiensoorten zijn daarnaast rijk aan antioxidanten, mangaan, selenium, ijzer, calcium, vitamine C en B-vitamines. Binnen de lookfamilie horen sjalot, berglook, ui, moeslook, prei, knoflook, bieslook en daslook
  • Kruisbloemigen zijn rijk aan vezels, calcium, ijzer, enzymen, vitamine A en vitamine C. Wat deze groenten vooral bijzonder maakt zijn de glucosinolaten, antioxidanten die kruisbloemigen hun bittere smaak geven, en Di-indolylmethaan (DIM) Voorbeelden van kruisbloemigen zijn Paksoy, broccoli, romanesco, spruiten, kool, bloemkool, daikon, boerenkool, maca, pastinaak, wasabi en waterkers.
  • Wortels, knollen en bollen zijn zetmeelrijk groente. De hoeveelheid zetmeel varieert per soort. Wortels, knollen en bollen zijn een belangrijke bron van koolhydraten. Des te meer zetmeel, hoe hoger de hoeveelheid vezels. Bronnen van wortels, knollen en bollen zijn bieten, wortel, cassave, daikon, yam, gember, koolrabi, pastinaak, radijs, rabarber, zoete aardappel, tijgernoot, wasabi en waterkastanje.
  • Zeegroenten klinkt je misschien vreemd in oren, want ze liggen nog niet bij iedereen regelmatig op het bord. Toch zijn deze groente een aanwinst voor jouw dieet. Zeegroenten zijn rijk aan jodium, maar ook aan omega 3-vetzuren, wat bijzonder is voor planten. Onder zeegroenten vallen: zeekraal, lamsoren, zeekool, monniksbaard, wakame en nori. Algen, zoals chlorella en spirulina, zijn niet toegestaan, omdat deze het immuunsysteem kunnen activeren!

Geen nachtschade!

Witte aardappels, paprika, aubergine, tomaten, pepers en okra behoren tot de nachtschadefamilie. Nachtschade bevat veel antinutriënten die een negatieve invloed hebben op het immuunsysteem, doordat zij een leaky gut en darmdysbiose kunnen veroorzaken. Deze groentes zijn dus niet toegestaan.

Fruit dat het immuunsysteem versterkt

Naast groente is fruit ook een belangrijke bron van essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten. Waar groenten onbeperkt kan worden gegeten is het met fruit beter om de hoeveelheid fruit te beperken tot maximaal 5 porties per dag.

Bij fruit is het ook belangrijk om veel te variëren in kleur en soort:

  • Bessen zijn laag in suiker en rijk aan antioxidanten. Soorten bessen zijn bosbessen, bramen, rode bessen, druiven, aardbeien, frambozen en cranberry
  • Fruit uit de rozenfamilie is rijk aan carotenoïden (natuurlijke kleurstoffen) en zijn daardoor rijk aan antioxidanten. Daarnaast zijn het goede bronnen van vitamine B, vitamine C, E, K, calcium, fosfor, mangaan, koper, zink en ijzer. Daarnaast zijn het echte vezelbommen. Welke fruitsoorten behoren tot de rozenfamilie? Denk aan appels, abrikozen, kersen, nectarines, perziken, peren en pruimen.
  • Citrusfruit is rijk aan vitamine C, maar ook aan vitamine B, vitamine E, calcium, antioxidanten en selenium. Daarnaast zijn citrusvruchten laag in suiker. Voorbeelden van citrusvruchten zijn (bloed)sinaasppel, citroen, grapefruit en limoen.
  • Tropisch fruit kan hoog in suikers zijn, maar er zijn voldoende gezonde keuzes te maken. Voorbeelden van tropisch fruit zijn banaan, kokosnoot, vijg, guava, jackfruit, kiwi, mango, papaya, passievrucht en ananas.
  • Meloen is laag in suiker, maar rijk aan antioxidanten, vitamnen en mineralen. Denk aan cantaloup, galiameloen, honingmeloen en watermeloen.

Paddenstoelen

Paddenstoelen zijn onmisbaar in een gezond dieet. Paddenstoelen zijn rijk aan B-citamines, vitamine D, koper, magnesium, fosfor, selenium, zwavel en zink. Denk daarbij aan cantarellen, (water)kefir, kombucha, ahiitake, truffel, portobello, oesterzwam en (kastanje)champignons

Vetten die het immuunsysteem versterken