Is een smoothie gezond

Smoothies: Yea of Nay

door admin
8 september 2020
Comments 0

Smoothies; er is een tijd geweest dat elke gezondheidsguru je een smoothie aanraadde. Het liefst een groene boordenvol verschillende soorten groente en fruit. Een makkelijk, snel ontbijt waarmee je direct alle voedingsstoffen voor één dag binnen hebt. Maar is een smoothie gezond?

Makkelijke manier om groente en fruit binnen te krijgen

Een (groene) smoothie is inderdaad een makkelijke manier om je dagelijkse hoeveelheid groente en fruit binnen te krijgen. Probeer maar eens 100 gram rauwe spinazie te eten. Daar ben je wel even bezig. Maar als je deze blendert is er nog nauwelijks wat van over en heb je dus in 1 slok heel wat voedingsstoffen binnen. Vooral als je vervanging zoekt van jouw ontbijt dat normaal bestond uit een boterham met kaas is een smoothie de goede manier om te wennen aan een grotere hoeveelheid groente en fruit.

De keerzijde van een smoothie

Toch ben ik geen fan van smoothies. Je zal dan ook weinig recepten op mijn website vinden. En wel hierom.

De belangrijkste factor in de spijsvertering: kauwen

Een gezonde spijsvertering begint bij kauwen. Door te kauwen vermaal je niet alleen je voeding, maar begint ook daadwerkelijk het afbreken van de voeding in kleinere stukken. Tijdens het kauwen wordt er namelijk speeksel aangemaakt waar enzymen in zitten. In de mond worden met name suikers al voorverteerd. Probeer maar eens lang op een stuk witbrood te kauwen. Op een gegeven moment is er enkel suiker (glucose) over.

De kauwbeweging en de aanmaak van speeksel is direct een teken voor het volledige spijsverteringskanaal: er komt wat aan, we moeten aan de slag!

Sla je de eerste stap over, namelijk door een smoothie in 1 slok op te drinken, dan weet jouw spijsverteringskanaal niet wat er gebeurt: er komen ineens onverteerde suikers in de maag en – oh – wat moet er nu eigenlijk gebeuren?

De andere spijsverteringsorganen moeten als een malle aan de slag om de eerste, gemiste stap goed te maken. Dat is voor één keer natuurlijk geen probleem, maar komt dit vaker voor dan overbelast je jouw spijsverteringsorganen.

Het andere nadeel van het drinken van een smoothie is dat door middel van kauwen je lichaam de tijd krijgt om te registreren of er nog honger is of dat er voldoende is gegeten. Drink je jouw smoothie, dan overeet je gemakkelijk. Overeten is één van de oorzaken van het ontstaan van auto-immuunziektes.

Teveel suikers

Veel smoothies bevatten een lekker zoetje: een banaan, zomerfruit, mango, you name it. Al die suikers zorgen bloedsuikerschommelingen. Ook hierbij geldt dat dat eenmalig geen probleem is, maar komt dit herhaaldelijk voor dan ligt insulineresistentie op de loer. Maar teveel suikers zorgt er ook voor dat jouw bloedsuiker na een enorme piek “crasht”, waardoor er teveel insuline achterblijft in het bloed. Hierdoor krijg je een lage bloedsuikerspiegel en zal je iets zoets moeten eten om minder rillerig te worden. En zo kan er een vicieuze cirkel ontstaan van het overeten van suikers.

Overbelasting spijsverteringsorganen

Omdat er in een smoothie vaak verschillende soorten groente en fruit worden vermengd kan je jouw spijsverteringsorganen overbelasten. Elke soort voeding heeft een andere tijd tot het volledig verteerd wordt. Veel fruit is binnen 30 minuten verteerd. Groente duurt langer, met name als het rauwe groente zijn. Het probleem begint in dat geval bij de maag. De maag laat pas (deels) verteerde voeding passeren als de volledige maaginhoud de juiste zuurtegraad heeft. Hierdoor kan het zijn dat die banaan, die binnen 15 minuten verteerd was tot suiker, nog 45 minuten in de maag achterblijft. Hierdoor kan het fruit snel gaan rotten in de maag. Bij rotting komen giftige stoffen vrij die natuurlijk schadelijk zijn voor je lichaam.

Is een smoothie gezond?

Toch is een smoothie vaak een snel en gezonder alternatief dan een boterham, cracker of schaaltje yoghurt. Hoe kan je nou verantwoord een smoothie drinken?

  1. Eet je smoothie met een lepel en kauw iedere hap meerdere keren, waardoor de enzymen in het speeksel worden geactiveerd.
  2. Kies voor een groene smoothie bij voorkeur slechts 3 ingrediënten en combineer liever maar 1 soort fruit.
  3. Voeg vetten toe aan je smoothie om bloedsuikerpieken te voorkomen. Goede bronnen zijn kokosolie, avocado of kokosmelk.
  4. Kies niet dagelijks voor een smoothie, maar drink het af en toe.

Is een smoothie gezond? Met mate en als je hem op de juiste manier nuttigt: dan kan je best af en toe een smoothie drinken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips & Tricks
The Good Food Girl
The Good Food Girl

Good Food Makes You Feel Good!

Laatste Berichten