meal preppen hoe doe je dat

Meal preppen, hoe doe je dat?

door admin
23 februari 2020
Comments 0

Sinds ik ben begonnen met het Auto-Immuun Protocol ziet mijn week er als volgt uit:
Maandag t/m woensdag: Recepten uitzoeken
Donderdag: Boodschappen online bestellen via ah.nl
Vrijdag: Boodschappen halen bij de reformwinkel
Zaterdag: De koelkast schoonmaken en de boodschappen halen bij het Pick-Up Point
Zondag: koken, koken, koken
Kortom, de hele week ben ik bezig met het opeten van mijn voorbereide maaltijden en het voorbereiden van mijn maaltijden van de week daarop. Ik ben namelijk een “sucker” voor meal preppen. Maar meal preppen, hoe doe je dat?

Voordelen van meal preppen

Meal preppen betekent dat je grote hoeveelheden kookt, opslaat in aparte bakjes en gedurende de week je voorbereide maaltijden opeet. Zelf kook ik 5 dagen vooruit, waardoor ik tijdens mijn werkdagen niet hoef na te denken hoe mijn maaltijden er uit zien. Of dat ik na een lange werkdag met twee vermoeide, hongerige kinderen nog een hele maaltijd moet koken. Doordat ik al mijn maaltijden klaar heb staan in bakjes hoef ik het eten alleen maar op te warmen en: AAN TAAAAFEL!
Maar gemak is niet het enige voordeel. In het geval van het Auto-Immuun Protocol is het niet toegestaan om voedingsmiddelen van The Bad Food List te eten. En laat juist op die lijst het gemaksvoedsel staan. Door vooruit te koken, voorkom je dat je kiest voor een – voor jou – makkelijke, ongezonde maaltijd.
Alleen hoe makkelijk het is om voorbereide maaltijden in je koelkast te hebben staan, des te intensiever is het voortraject. Daarom: voorbereiding is key!

Voorbereiding is key

Waar moet je op letten bij het doen van boodschappen?

 1. Kies voor zoveel mogelijk dezelfde ingrediënten. Het is een stuk makkelijker om voor een hele week zoete aardappelpuree te maken dan voor iedere dag iets anders te bedenken. Daarnaast is het een stuk goedkoper om grotere hoeveelheden te kopen dan voor 1 eenpersoonsmaaltijd. Kies een aantal basis ingrediënten en varieer zoveel mogelijk met kruiden.
 2. Kies voor ingrediënten die goed in te vriezen zijn of langer houdbaar zijn. Zo zijn salades van verse sla niet makkelijk te preppen of in te vriezen. Kijk dus goed wanneer je wat wilt eten en hoeveel porties je maakt. Zo voorkom je dat in het midden van je week een maaltijd toch niet (meer) eetbaar is en je alsnog moet koken
 3. Zorg voor goed keukengerei. Ik heb zelf een foodprocessor gekocht, waardoor het snijden, hakken, mixen en mengen mij uit handen wordt genomen. Heb je geen foodprocessor, zorg dan voor goede, scherpe messen. Meerdere snijplanken en voldoende bakjes zijn ook cruciaal! En niet te vergeten, althans in mijn geval: voldoende schoonmaakdoekjes en theedoeken, zodat je direct alles kan afnemen en reinigen.
 4. Zorg voor ruimte in je koelkast en/of vriezer. Wil je het eten in je koelkast bewaren, zet je koelkast dan op de koudste stand (1 graad). Hierdoor zijn bereide(!) maaltijden wel tot 5 dagen houdbaar. Houd er wel rekening mee dat je ingrediënten super vers zijn als je ze langer dan 2 dagen wilt bewaren.

Hoe ga je te werk?

Als ik mijn maaltijden goed heb voorbereid, begint op zondagochtend voor mij het kookfestijn. Maar hoe ga je vervolgens te werk?

 • Haal de dag voor je gaat preppen producten uit de vriezer, zodat deze rustig kunnen ontdooien. Denk aan vlees, vis of bouillon.
 • Leg voor je start met koken alle recepten naast elkaar: zijn er zaken die ik kan combineren? Denk daarbij aan het koken van groenten, het bakken van het vlees of het maken van verse bouillon.
 • Begin met het snijden van alle groente. Als je alle groenten gereed hebt, ben je zo klaar!
 • Snij als laatste het vlees en was daarna je snijplank grondig af.
 • Bak, kook, grill en bereid alle maaltijden in één bups. Zorg dat de groenten niet te gaar zijn, zodat ze na het opnieuw opwarmen nog enige bite hebben. Zorg daarentegen er voor dat je vlees niet te rauw blijft, zodat het langer houdbaar is.
 • Laat de maaltijden goed afkoelen buiten de koelkast! Meestal zet ik de maaltijden even buiten om snel de temperatuur naar beneden te krijgen, maar simpelweg een tijd op het aanrecht werkt ook goed. Zet je de warme maaltijden in de koelkast of de vriezer, dan verbruikt je koelkast heel wat extra energie om de temperatuur snel lager te krijgen. Zonde van je geld en niet goed voor het milieu! En heb je daarnaast nog andere producten in de koelkast staan: door er ineens een bak warme bouillon naast te zetten, kan de houdbaarheid van jouw rauwe vlees ineens worden aangetast. Neem hier dus echt de tijd voor!
 • Ga je het eten opwarmen? Kies dan niet voor de magnetron, maar voor een “rustige” manier van opwarmen: een pannetje op een laag vuurtje of de oven op 150 graden. Op die manier blijven smaak, kleur en textuur bewaard.

Kan je dan alles preppen?

Helaas kan je niet alles preppen. Hou hier dus rekening mee:

 1. Salades met verse kruiden of slabladeren kunnen lelijk en verlept worden. Het ziet er vaak niet smakelijk uit. Je kan er voor kiezen om voorverpakte sla te halen en deze op de dag van gebruik pas te openen. De andere onderdelen kan je wel alvast voorbereiden.
 2. Rauwe groenten die veel vocht bevatten (paprika, sla, spinazie) kan je niet invriezen.

Als je gaat food preppen hou dan de hygiëne goed in de gaten. Zowel tijdens het bereiden, als bij het opwarmen. Gebruik je ogen, neus en smaak om te bepalen of alles nog vers is. Vertrouw je het niet? Gooi het direct weg!

Ga jij meal preppen? Of doe jij al aan meal preppen? Hoe pak jij het aan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips & Tricks
The Good Food Girl
The Good Food Girl

Good Food Makes You Feel Good!

Laatste Berichten