Omgaan met negatieve reacties op jouw eetpatroon

Omgaan met negatieve reacties op jouw eetpatroon

door admin
26 januari 2020
Comments 0

“Nee, moet je écht geen taart? Goh, doe eens niet zo ongezellig?”, “al dat letten op je voeding is toch nergens goed voor. Het leven moet ook een beetje leuk blijven hoor!” of “Komt ze weer met haar bakje. Je lijkt wel een konijn met je groenvoer.”
Als je besluit het eet- en leefstijlroer rigoureus om te gooien, bijvoorbeeld door het Auto-Immuun Protocol of de Paleo-leefstijl te volgen, zijn de negatieve opmerkingen niet van de lucht en kan het voelen alsof je onder een vergrootglas ligt. Niet alleen op verjaardagen kan Buurman Kees een duit in het zakje doen, maar zelfs artsen kunnen hun neus ophalen voor jouw nieuwe leefwijze. Eén van bovenstaande quotes is zelfs van mijn eigen huisarts. Hoe kan je omgaan met negatieve reacties op jouw eetpatroon?

Omgaan met negatieve reacties op jouw patronen

Negatieve reacties van anderen kunnen een drempel opwerpen om jouw eetpatroon om te gooien en vooral om jouw goede voornemens vol te houden. Toch zijn er een aantal dingen die jij kan doen om deze negatieve reacties voor te zijn of deze je niet teveel aan te trekken.

 1. Licht je naaste omgeving vooraf in en vraag om steun
  Ga jij jouw eet- en leefpatroon veranderen, dan doe je er goed aan om jouw (naaste) omgeving in te lichten over jouw plannen. Vertel wat je gaat doen, waarom je het gaat doen en vraag aan je naasten om jouw te steunen in jouw beslissing. Tegelijkertijd biedt je jouw naasten met een gesprek vooraf de mogelijkheid om vragen te stellen. Inzicht en duidelijkheid in het hoe en waarom kan scepsis wegnemen bij je omgeving.
 2. Zeg duidelijk “nee” en blijf dit herhalen
  “Wil je echt geen taart?” Met een duidelijke “nee, dankjewel. Ik hoef écht niet” hoef je je niet schuldig te voelen. Door duidelijk en kort te zijn neem je elke ruimte voor discussie weg. Het is niet nodig om verdere uitleg te geven, waarom je niet hoeft. En al helemaal niet aan Buurman Kees. Je hebt namelijk verder helemaal niets met hem te maken.
 3. Zorg dat je met een volle maag op pad gaat
  Ga je naar een verjaardag, op visite, een dagje weg of een avondje uit zorg dan dat je met een volle maag op pad gaat. Dit voorkomt dat je je toch laat overhalen om dat stukje taart te eten, die bitterbal te pakken of ongemerkt dat blokje kaas in je mond te stoppen. Heb je moeite met alle verleidingen? Zorg dat je zelf iets bij je hebt, wat je heel lekker vindt. Zo heb ik zelf altijd een verse dadel in mijn tas. Misschien kan je zelfs wat meenemen om uit te delen!
 4. Hou je doel duidelijk voor ogen
  Als jij een duidelijk doel voor ogen hebt, namelijk je gezonder en vitaler voelen, is het makkelijker om je eigen pad te volgen en je niet door opmerkingen van anderen van de wijs te laten brengen. Schrijf jouw doel duidelijk op, bijvoorbeeld op een spiegel, op het beginscherm van je telefoon of op je voorhoofd (als jij dat wil…). Heb jij een duidelijk doel met een duidelijk plan, dan is het makkelijker omgaan met negatieve reacties op jouw eetpatroon. Je doet dit voor jezelf en voor niemand anders!

Krijg jij negatieve reacties op jouw eet- en leefstijlveranderingen? Zo ja, welke? En hoe ga jij hiermee om? Laat een reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips & Tricks
The Good Food Girl
The Good Food Girl

Good Food Makes You Feel Good!

Laatste Berichten