Ontstekingsbevorderende voeding en voeding die het immuunsysteem triggert

Naast dat voeding jouw darmwand kan beschadigen of dat voeding te weinig voedingswaarde heeft, kan specifieke voeding of de manier waarop je eet direct een ontstekingsreactie bevorderen. Het probleem in dat geval is het Westerse dieet dat rijk is aan koolhydraten, met name geraffineerde koolhydraten, en omega 6. Geraffineerde koolhydraten en omega 6 zijn namelijk beide triggers voor ontstekingen.

Koolhydraten

Geraffineerde koolhydraten kunnen op meerdere manieren een ontstekingsreactie bevorderen:

  1. Het eten van veel geraffineerde koolhydraten heeft vaak overeten tot gevolg. Het probleem daarmee is dat bij alles wat je eet oxidatieve stress in het lichaam ontstaat. Oxidatieve stress beschadigd de cellen in het lichaam. Normaal hoeft oxidatieve stress geen probleem te zijn, maar eet je teveel dan zijn er niet voldoende anti-oxidanten die de gevolgen van oxidatieve stress kunnen verminderen.
  2. Als je koolhydraten eet, stijgt je bloedsuikerspiegel. Dit is een teken voor de alvleesklier om insuline vrij te geven om de bloedsuikerspiegel te laten zakken en om het transport van glucose naar de cellen te faciliteren. Als er echter teveel glucose in het bloed aanwezig is, wordt dit door de lever omgezet naar glycogeen. Glycogeen wordt opgeslagen in de spieren en lever, maar is er teveel glycogeen dan wordt dit omgezet naar triglyceride. Triglyceride is een sterk ontstekingsbevorderende stof.
  3. Als de bloedsuikerspiegel chronisch te hoog zijn, passen de lichaamscellen zich hierop aan, waardoor ze minder gevoelig worden voor insuline (insulineresistentie) en de bloedsuikerspiegel hoog blijft. Niet alleen heeft dit stress voor het lichaam tot gevolg, waardoor de bijnieren cortisol (stresshormoon) gaan aanmaken, ook zal de alvleesklier extra insuline blijven aanmaken om de bloedsuikerspiegel te doen dalen. Hierdoor komt er teveel insuline vrij wat op zijn beurt weer ontstekingsbevorderend is.
  4. Het eten van geraffineerde koolhydraten stimuleert overeten. Door de hoge koolhydraatinname maakt het lichaam (teveel) insuline aan. Zodra alle glucose uit het bloed is, blijft er echter vrije insuline over. Hierdoor daalt de bloedsuikerspiegel snel. Hierdoor ontstaat een lage bloedsuikerspiegel met honger, draaierigheid en trillen tot gevolg.

Geraffineerde koolhydraten tref je aan in witmeelproducten (wit brood, witte pasta, rijst) en suikerproducten.

Vetten

Vetten staan in het verdomhoekje, want zijn we niet allemaal opgegroeid met het idee dat vetten slecht zijn. En hebben we niet allemaal meegekregen dat er 1 uitzondering is, namelijk vetten van plantaardige bronnen als zonnebloemolie. Maar niets is minder waar.

De plantaardige oliën zijn weliswaar onverzadigde vetzuren, maar tevens een bron van omega 6. Nu is omega 6 een goede bron van onverzadigde vetzuren en essentieel voor een goede gezondheid, zolang de verhouding met omega 3 vetzuren goed is, namelijk 2:1 (2 eenheden omega 6 tegen 1 eenheid omega 3). En daar ontstaat het probleem: het Westerse dieet is rijk aan omega 6, maar arm aan omega 3-vetzuren. Waar de verhouding in het gunstige geval 2:1 is, is deze in het Westerse dieet tussen de 10:1 en 25:1. En bij deze verhoudingen verliest omega 6 zijn gezonde werking en wordt juist ontstekingsbevorderend. Daarnaast zorgt omega 6 voor dysbiose in de darmen, omdat het zorgt voor groei van de slechte darmbacteriën.

Nu heb je de belangrijkste informatie over voeding die van invloed is op je immuunsysteem. Maar over welke voedingsmiddelen hebben we het precies? Deze vind je in The Bad Food List