Probiotische voedingsmiddelen die het immuunsysteem versterken

Probiotische voedingsmiddelen die het immuunsysteem versterken

Dat je voeding jouw darmen zwakker kunnen maken, heb je al eerder kunnen lezen. Er is echter ook specifieke voeding die jouw darmen gezonder kunnen maken. Door processen in de darmen beter te laten verlopen, goede darmbacteriën te voeden en zo de darmwand te herstellen. Nu kan je er voor kiezen een probiotica supplement te gebruiken, maar er zijn ook voldoende voedingsbronnen van probiotica. Het grote voordeel daarvan is dat je kan variëren en zo alle gezonde bacteriën binnenkrijgt die je darmen nodig hebben om gezond te worden en gezond te blijven. Probiotische voedingsmiddelen die het immuunsysteem versterken, zijn:

  • Zuurkool
  • Ingelegde groenten (kimchi, bieten, wortel, augurken, uitjes)
  • Gefermenteerde sauzen (relish, salsa)
  • water kefir
  • Kokosmelk kefir
  • kombucha

Mocht je probiotica in de vorm van een supplement of in de vorm van voeding gaat gebruiken, bouw het gebruik dan langzaam op. Het kan namelijk lichamelijke klachten geven, zoals diarree, hoofdpijn, huidproblemen en zelfs moodswings.

Probiotische voedingsmiddelen die het immuunsysteem versterken: vergeet de prebiotica niet!

Prebiotica is iets anders dan probiotica: waar probiotica zorgt voor een gezonde verhouding aan darmbacteriën en herstel van de darmwand, is prebiotica de voeding voor de darmbacteriën. Prebiotica bevatten geen levende bacteriën, zoals probiotica, maar dienen echt alleen als voeding. Prebiotica bestaat voornamelijk uit vezels, die je voornamelijk vindt in groente en fruit.

Kruiden die het immuunsysteem versterken