rood vlees ongezond

Is rood vlees ongezond?

door admin
16 juni 2020
Comments 0

Als je gelooft dat alles wat de natuur je brengt gezond is, kom je bedrogen uit. Inmiddels weet je wel dat peulvruchten of groenten uit de nachtschadefamilie klachten kunnen geven. Maar dat zelfs vlees klachten kan geven had je wellicht niet bedacht. Is rood vlees ongezond?

Waarom is rood vlees ongezond? It’s all about the chemistry

Om te begrijpen waarom vlees schadelijk voor je kan zijn, moeten we even de diepte ingaan. De biochemie om precies te zijn.

Alle zoogdieren hebben in hun lichaam meerdere suikermoleculen, waaronder Neu5Gc en Neu5Ac. Deze suikermoleculen zijn onder andere van belang voor prikkeloverdracht in de zenuwen. Om Neu5Gc te synthetiseren, oftewel omte zetten tot een werkzame stof, is het gen CMAH. Door veranderingen in de menselijke genen is de mens niet in staat om Neu5Gc te sytnhetiseren en heeft in plaats daarvan alleen het suikermolecuul Neu5Ac.

Hoewel het menselijk lichaam niet in staat is om Neu5Gc te vormen of om te zetten, wordt dit suikermolecuul wel teruggevonden in menselijke kankercellen of ontlasting. De bron van deze Neu5Gc is onze voeding, namelijk vlees van grote zoogdieren. Blijkbaar is er toch een biochemische route, waardoor Neu5Gc (gedeeltelijk) wordt gesynthetiseerd (opgenomen). Hierdoor lijkt ons lichaamseigen Neu5Ac op het lichaamsvreemde Neu5Gc. Het gevolg is dat het immuunsysteem het molecuul – gekoppeld aan lichaamseigen stoffen – herkent als lichaamsvreemd. Hierdoor wordt het immuunsysteem geactiveerd en ontstaat er een auto-immuunreactie.

Daarnaast kan de inname van Neu5Gc er voor zorgen dat de bacteriële samenstelling in jouw lichaam, met name jouw gezonde darmbacteriën, kan veranderen. And not in a good way. Neu5Gc trekt bacteriën aan die gezond zijn voor de grotere zoogdieren. Deze bacteriën zijn echter ongezond voor ons lichaam. Ze zijn namelijk lichaamsvreemd. Niet alleen zorgt dit natuurlijk een immuunreactie, maar ook voor aantasting van onze darmbacteriën. Dat maakt rood vlees ongezond.

Mag ik dan helemaal geen rood vlees?

Het is niet nodig om rood vlees helemaal te laten staan. Het is namelijk een goede bron van aminozuren, omega 3-vetzuren, vitamine B12 en ijzer. Toch kan je het beter niet te vaak eten. En mocht je toch graag een lekker stoofpotje willen eten, doe dit dan na een flinke wandeling of een lekkere workout. Dit suikermolecuul wordt namelijk na een flinke inspanning direct gebruikt als brandstof, waardoor het de cellen niet bereikt. Tegelijkertijd wordt Neu5Gc ook snel afgebroken in het lichaam, na 24 uur is het uit het lichaam. Dus eet jij om de 1 of 2 dagen een lekker biefstukje, dan is er niets aan de hand.

Liever vis!

Voor het menselijk lichaam en voor ons immuunsysteem is het beter om voor de meerderheid van onze dierlijke eiwitten te kiezen voor vis. Over vis is nauwelijks een slecht woord te zeggen. Vis is rijk aan: omega 3-vetzuren EPA en DHA, calcium, fosfor, vetoplosbare vitamines A, D, E en K, vitamine B12, ijzer, zink, magnesium en kalium. Maar in het bijzonder zijn het uitstekende bronnen voor de mineralen jodium en selenium. En als jij je zorgen maakt om de hoeveelheid zware metalen of dioxines: don’t worry, de hoeveelheid selenium zorgt er voor dat het lichaam deze stoffen omzet en uitscheidt. Let echter wel op dat je – again – blijft variëren. Eet jij dagelijks bergen vette vis, dan kan het zijn dat je wél teveel schadelijke stoffen binnenkrijgt.

Een mooie variatie kan je bieden door vette vis, zoals haring, zalm, paling en makreel, af te wisselen met magere of halfvette vis, zoals kabeljauw, forel of schelvis.

En een kippetje op zijn tijd?

Gevogelte is een mooie bron van dierlijke eiwitten. Gevogelte bevat echter een verhouding van 7:1 als we het hebben over de verhouding omega 6 tegen omega 3 en kan daarom ontstekingsbevorderend zijn. Nu wil dat niet zeggen dat je gevogelte moet laten staan, absoluut niet. Wees je er echter bewust van deze verhouding. Door regelmatig te variëren met vis, rijk aan omega 3-vetzuren, voorkom je dat de vetzuurverhouding naar de verkeerde kant doorslaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips & Tricks
The Good Food Girl
The Good Food Girl

Good Food Makes You Feel Good!

Laatste Berichten