Supplementen die je immuunsysteem ondersteunen

5. Supplementen die je immuunsysteem ondersteunen

Zoals je eerder hebt kunnen lezen kan een auto-immuunziekte ontstaan door voeding met weinig voedingswaarde, een leaky gut of dysbiose in de darm en ontstekingsbevorderende voeding. Het gevolg is dat er te weinig micronutriënten zijn om de systemen in het lichaam goed te laten werken. Daarbij is het wel direct “kip of het ei”-verhaal. Ontstaan lichamelijke klachten door een gebrek aan micronutriënten of ontstaat er een tekort aan micronutriënten door de lichamelijke klachten? De waarheid ligt in het midden: als je voornamelijk het Westerse dieet eet, krijg je te weinig micronutriënten binnen. Heb jij echter last van laaggradige ontstekingen, dan gaan er veel micronutriënten naar het “blussen van de brand” en kan er op den duur een tekort ontstaan in het lichaam.

In de visie van The Good Food Girl is het altijd een goed idee om voedingssupplementen te gebruiken, maar in het geval van een auto-immuunziekte is het een must! Maar wat kan je het best gebruiken?

Supplementen bij specifieke auto-immuunziektes

Er zijn in totaal 88 vastgestelde auto-immuunziektes. Voor die 88 auto-immuunziektes zijn verschillende supplementen te gebruiken. En daarbij verschilt de behoefte per persoon. Het is dus bijna ondoenlijk om één advies te geven voor alle auto-immuunziektes. Je kan me altijd om advies vragen welke supplementen voor jou auto-immuunziekte ingezet kunnen worden.

Supplementen die je immuunsysteem ondersteunen

Toch zijn er wel voor alle auto-immuunziektes voedingssupplementen die kunnen worden ingezet:

  • Probiotica. Dit supplement bestaat uit levende bacteriën die kunnen bijdragen aan een gezond darmmicrobioom. Kies voor een hooggedoseerd, orthomoleculair supplement en niet voor goedkope alternatieven, zoals Yakult. Neem een probiotica bij voorkeur op een lege maag, zodat de bacteriën het maagzuur overleven.
  • L-Glutamine. L-Glutamine is een aminozuur dat kan worden ingezet om schade aan de darmwand, zoals een leaky gut, te herstellen.
  • Prebiotica. Prebiotica zijn vezels die als voeding dienen voor het microbioom. Voldoende vezels zorgen voor een goede darmgezondheid. In sommige probiotica zijn ook prebiotica ingesloten.
  • Omega 3-vetzuren. Omega 3-vetzuren is een sterke ontstekingsremmer en zorgt voor een balans in de vetzuursamenstelling in het lichaam. Let wel op in combinatie met het gebruik van bloedverdunners, omdat omega 3-vetzuren ook een bloedverdunnende werking heeft.
  • Kurkuma heeft, net als omega 3-vetzuren, een ontstekkingsremmende werking.
  • Gember werkt ook ontstekingremmend en wordt vaak samen met kurkuma gebruikt.

Standaard supplementen

Naast de suppletie gericht op de darmgezondheid en het verminderen van ontstekingsreacties, doe je er ook goed aan om zogeheten basissuppletie te gebruiken. Dit zijn supplementen die de algehele gezondheid versterken, omdat er tekorten kunnen zijn opgetreden door de leaky gut en laaggradige ontstekingen. Denk hierbij aan de volgende supplementen:

  • Vitamine D. Vitamine D is essentieel voor een algehele gezondheid en veel Nederlanders – met name in de herfst, winter en lente – hebben een tekort aan vitamine D. Vitamine D wordt namelijk in het lichaam aangemaakt onder invloed van zonlicht, maar alleen in de maanden juli en augustus.
  • Een multi-vitamine. Een multi-vitamine bevat alle belangrijke miconutriënten voor een goede gezondheid. Denk daarbij aan vitamine A, Vitamine B, vitamine C, zink, ijzer, calcium, magnesium en jodium. Eventuele tekorten worden zo met één supplement aangevuld.

Het Auto-Immuun Protocol Stappenplan