Vetten die het immuunsysteem versterken

Vetten die het immuunsysteem versterken

Vetten zitten al jaren in het verdomhoekje. We eten ze nauwelijks meer en als we ze toch eten kiezen we voor plantaardige oliën, rijk aan omega 6. En juist bij de vetten ligt ook een enorme gezondheidswinst te behalen.

  • Dierlijke vetten. Het zal niet snel in je opkomen om ganzenvet of reuzel te kopen om in te bakken. Dit zijn echter juist gezonde vetten om te verhitten en in te bakken. Omega 6 en omega 3 zijn in balans in deze vetten, als je kiest voor biologische vetten van grasgevoerde dieren. Dierlijke vetten bevatten voornamelijk verzadigde vetten, maar ook die heb je nodig!
  • Plantaardige vetten:
    • Kokosolie is ook een goede bron om in te bakken. Kokosolie bevat middellange keten vetzuren die licht verteerbaar zijn en snel worden opgenomen in het bloed. Kokosolie heeft daarnaast een anti-bacteriële werking. Extravirgin kokosolie kan verhit worden tot 170 graden, geraffineerde kokosolie tot 230 graden
    • Avocado-olie is een goede basis voor salades en marinades en kan zelfs gebruikt worden om in te bakken. En net als verse avocado is avocado-olie rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Zuivere avocado-olie kan gebruikt worden tot 190 graden, geraffineerde avocado-olie tot 270 graden.
    • Olijfolie is wat bekender in de keuken. Olijfolie kan gebruikt worden voor dressings, marinades en om in te bakken op lage temperatuur. Olijfolie is een bron van enkelvoudige onverzadigde vetzuren. Kies wel altijd voor extravirgin olijfolie: alle voedingsstoffen zijn behouden. Extra-virgin olijfolie kan verhit worden tot 160 graden, virgin olijfolie tot 190 graden en geraffineerde olijfolie tot 230 graden.

Probiotische voedingsmiddelen die het immuunsysteem versterken