Vlees en gevogelte die het immuunsysteem versterken

Vlees en gevogelte die het immuunsysteem versterken

Dierlijke eiwitten zijn een gezonde bron van complexe eiwitten en zijn tevens een belangrijke bron van essentiële vetten. En met name rood vlees, wat je wellicht zal verbazen. Rood vlees is namelijk verketterd en weggezet als ongezond.

Toch blijkt rood vlees één van de beste bronnen van eiwitten, omdat het alle 20 fundamentele aminozuren bevat. Daarnaast is het een uitstekende bron voor zink, ijzer, selenium, koper, kalium, fosfor, magnesium, mangaan, calcium, B-vitamines en vitamine B12 in het bijzonder en de vetoplosbare vitamines A, D, E en K. Ten slotte is het een bron van gezonde vetten: omega 6 en omega 3. Hierbij is het wel cruciaal dat het vlees afkomstig is van dieren die grasgevoed zijn en buiten geleefd hebben.

Vlees of gevogelte?

Maar waar kies je voor: vlees of gevogelte. Zelf ben ik altijd opgevoed dat gevogelte minder belastend is voor het lichaam. Niets is minder waar! Natuurlijk is gevogelte een mooie bron van essentiële voedingsstoffen, maar gevogelte blijkt een verhouding van 7:1 te hebben als we het hebben over de verhouding omega 6 tegen omega 3. Nu wil dat niet zeggen dat je gevogelte moet laten staan, absoluut niet. Wees je er echter bewust van deze verhouding

Andere bronnen van dierlijke eiwitten

Mocht je moeite hebben met het eten van dierlijke eiwitten, dan zijn er voldoende alternatieven die wellicht de keuze makkelijker voor je maken. Zo zijn kikkers ook gezonde bronnen van eiwitten, maar denk ook eens aan insecten. Op dit moment nog niet wijdverbreid verkrijgbaar, maar wel in opkomst!

Vleeswaren

Vaak wordt er gezegd dat vleeswaren uit den boze zijn: flink bewerkt, te zout, teveel smaakversterkers en E-nummers. Niets is minder waar. Kies voor biologische vleeswaren van grasgevoed vee. Ook dan heb je alle profijt van vlees. Kies voor bacon, rauwe ham of gerookte ham. Lees wel goed de verpakkingen. Goede vleeswaren bevatten niet meer dan zout en rook.

Orgaanvlees

Hoewel in Nederland het orgaanvlees bijna helemaal van de menukaart is verdwenen, is het raadzaam deze oude bekende weer aan ons voedingspatroon toe te voegen. Niet alleen vanwege de ecologische gevolgen – veel orgaanvlees wordt weggegooid – maar vooral ook vanwege de voedingswaarde. Orgaanvlees heeft een andere verhouding aminozuren dan spierweefsel (“gewoon” vlees) en is rijker aan specifieke micronutriënten. Zo is lever rijk aan vitamine A en hart aan Co-enzym Q10. Heb je moeite met orgaanvlees? Dan kan je het prima fijnsnijden en vermengen met gehakt. Bronnen van orgaanvlees zijn:

  • Bloed
  • Botten (om bouillon van te maken)
  • Hersenen
  • Vet
  • Hart
  • Nieren
  • Lever
  • Huid
  • Tong
  • Pens

Bottenbouilon

Bottenbouillon is essentieel voor het versterken van je immuunsysteem en het genezen van de schade die de auto-immuunziekte veroorzaakt in je lichaam. De reden hiervan is dat bottenbouillon rijk is aan het aminozuur Glycine. Glycine is cruciaal voor het genezen van beschadigd weefsel, maar ook voor een goede werking van het centrale zenuwstelsel en het spijsverteringsstelsel. Een andere goede bron van glycine is gelatine.

Groente die het immuunsysteem versterkt