Voeding met een lage voedingswaarde

Voeding met een lage voedingswaarde

De voeding die je eet is van grote invloed op jouw gezondheid en kan een trigger zijn voor het ontstaan van een auto-imuunziekte. En wellicht denk jij: dat is bij mij niet het geval, want ik eet al gezond. Je eet immers volkoren brood, kiest voor halfvolle melkproducten en beperkt jouw inname van rood vlees. Maar is dat zo? Want misschien heb jij het idee dat met ongezonde voeding fastfood, bewerkte voeding en junkfood wordt bedoeld. Maar niets is minder waar!

Het Westerse dieet: vol met voeding met een lage voedingswaarde

Het Westerse dieet zit vol met voeding een lage voedingswaarde. Ja, zelfs die boterham met 30+ kaas, de volkorenpasta met tomatensaus en de Hollandse AVG-maaltijden (aardappelen, vlees, groente).

Het Westerse dieet heeft granen als basis. En zelfs al kies je voor volkoren granen: granen zijn lichtgewichten als het gaat om de voedingswaarde. Groenten bevatten vaak meer dan 10 keer meer vitaminen en mineralen dan granen. Hetzelfde betreft de melkproducten die we eten.

Verarming van onze voeding

Daarnaast bevat onze voeding steeds minder micronutriënten (vitaminen, mineralen en spoorelementen). De oorzaak ligt in de verarming van onze landbouwgronden, waardoor er in de bodem minder mineralen terug te vinden zijn en daarmee in onze voeding. Tegelijkertijd worden de dieren in de intensieve veeteelt eenzijdig gevoed, waardoor ook de voedingswaarde van ons biefstukje of kipfiletje een stuk lager ligt.

Vetten en vetoplosbare vitamines

En dat is niet het enige. We krijgen met z’n allen te weinig gezonde (onverzadigde) vetten binnen, die je terugvindt in vlees, vis, eieren en bijvoorbeeld avocado’s. Het gevolg is dat we en masse een tekort hebben aan de vetoplosbare vitamines A, D, E en K. En juist die vetoplosbare vitamines zijn cruciaal voor een gezond immuunsysteem.
De vetten die we nu het meest binnenkrijgen zijn enkel de verzadigde vetten of zelfs transvetten. En juist die vetten zijn ontstekingsbevorderend.

Vezels

Vezels zijn enorm belangrijk: voor een gezonde spijsvertering, voor de regulering van insuline en voor de opname van magnesium. Maar ook verminderen vezels de ontstekingen in het lichaam en voeden ze onze goede darmbacteriën.

Er wordt vaak gezegd dat granen een gezonde bron van vezels zijn. Zelfs het Voedingscentrum zet granen op #1 als bron van vezels. In het Westerse dieet worden echter veel granen gegeten en toch krijgen de meeste mensen te weinig vezels binnen. Dit komt door ontbreken van groente, fruit, noten en zaden in het dagelijkse dieet. Juist deze laatste zijn namelijk de belangrijkste bronnen van vezels.

Als we het over vezels hebben, hebben we het over 2 soorten vezels:

  1. Oplosbare vezels, die als voeding dienen voor de darmbacteriën;
  2. Onoplosbare vezels, die water aantrekken en zorgen voor een gezonde stoelgang.

Beide soorten vezels zijn van belang, maar van de oplosbare vezels is aangetoond dat ze zorgen voor een gezond microbioom, een gezonde darm en een gezond immuunsysteem.

Eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam, van iedere cel in ons lichaam en zijn noodzakelijk om de schade aan onze cellen te herstellen. Het Westerse dieet is echter arm aan eiwitten. Daarnaast is aangetoond dat een gebrek aan eiwitten een negatief effect heeft en daarmee ook een negatief effect heeft op het herstel van een auto-immuunziekte.

Voeding die een leakey gut of dysbiose in de darmen tot gevolg hebben