Wat is het Auto-Immuun Protocol

Wat is het Auto-Immuun Protocol?

door admin
26 maart 2020
Comments 0

Wist jij dat we genetisch gezien exact dezelfde mens zijn als 200.000 jaar geleden? En wist jij dat ons dieet en onze leefstijl haaks staat op het dieet van de oermens? Dat is precies het principe van het Auto-Immuun Protocol: terugkeren naar het oerdieet om al onze lichamelijke klachten te herstellen.

Het Auto-Immuunprotocol is ontwikkeld door The Paleo Mom, Dr. Sarah Ballantyne, en vindt zijn oorsprong in de Paleo-leefstijl. Paleo gaat uit van het dieet van de oermens. De oermens was een jager-verzamelaar, waarbij het dieet voornamelijk bestond uit groente, fruit, vlees, vis, eieren en af en toe noten en zaden.

De mens is zich natuurlijk blijven ontwikkelen en bleef langer op dezelfde plek wonen. Hierdoor ontstond er landbouw. Dit is ongeveer 10.000 jaar geleden. Mensen begonnen voeding, waaronder granen, te verbouwen en onze voeding werd meer bewerkt. Deze laatste ontwikkeling is – genetisch gezien – nog niet lang geleden. Ons lichaam is nog gewend aan het oerdieet en is niet ingespeeld op grote hoeveelheden, bewerkte voeding. Tel daarbij op dat in onze huidige samenleving voeding nog verder bewerkt wordt door er suiker, zout en transvetten aan toe te voegen. Maar ook bevat onze voeding o.a. medicijnen (antibiotica in vlees) en verdelgingsmiddelen (insecticiden op groente en fruit). Ons lijf kan dit niet aan. Het is dan ook niet vreemd dat er steeds meer mensen lichamelijke problemen krijgen: diabetes, hart- en vaatziekten en auto-immuunziekten.

Waar het probleem ontstaat door verkeerde voeding, namelijk teveel, te bewerkt, te zoet, te zout, te vet, ligt de oplossing ook bij voeding. Namelijk door terug te gaan naar pure, onbewerkte voeding.

Auto-Immuun Protocol

Het Auto-Immuun Protocol gaat nog een stap verder. Doordat onze darmen de bewerkte en verkeerde voeding niet kan verteren, ontstaan er beschadigingen in de darm (leaky gut). Hierdoor komen virussen, bacteriën en ziekmakers, maar ook miniscule lichaamsvreemde (voedings)stoffen in je bloed terecht. Doordat ze lichaamsvreemd zijn, reageert jouw lichaam door het immuunsysteem te activeren. Hierdoor ontstaat een kleine ontsteking die in een normale situatie geen schade kan aanrichten. Blijft de situatie echter langer ontstaan, doordat de darm verder beschadigd en er meer schadelijke stoffen in het bloed terecht komen, dan ontstaat er chronische, laaggradige ontstekingen. Deze laaggradige ontstekingen zorgen voor een auto-immuunreactie, oftewel: het immuunsysteem wordt overactief en gaat zelfs lichaamseigen stoffen en cellen als vijandig zien en valt zichzelf aan. De eerste tekenen van een laaggradige ontsteking zijn vage klachten als vermoeidheid, slecht slapen, chronische verkoudheid en migraine. Worden deze klachten genegeerd dan kan er in de loop van de tijd een auto-immuunziekte optreden.
Meer weten over het ontstaan van auto-immuunziekten en de (alternatieve) geneeswijzen bij specifieke auto-immuunziekten? Check The Good Food Academy!

Eliminatiedieet

Het Auto-Immuun Protocol is bestaat uit 2 fases:
1. een eliminatiedieet, waarbij de nadruk ligt op het herstellen van de darmgezondheid;
2. de herintroductiefase, waarbij je stap-voor-stap alle geëlimineerde voeding langzaam herintroduceert.

In fase 1 vermijd je alle voedingsmiddelen die je darm kunnen beschadigen en een immuunreactie kunnen uitlokken. In de eerste fase eet je groente, fruit, vlees en vis. De focus ligt op volwaardige voeding met een hoge voedingswaarde, aangevuld met specifieke micronutriënten en probiotische (goed voor de darmbacteriën) voedingsmiddelen. Je vermijdt alle (pseudo)granen, melk(producten), nachtschade, eieren, peulvruchten, noten en zaden, kruiden op basis van zaden, alle geraffineerde suikers, alle additieven, alcohol en koffie.

In fase 2 ga je stap voor stap alle geëlimineerde voeding weer herintroduceren. Je start pas met fase 2 als je lichamelijke klachten niet meer opspelen. Dit kan na 3 weken, maar ook na 6 maanden. Dit is voor iedereen anders! Je begint met één hapje van één voedingsmiddel, waarna je 15 minuten wacht. En zo bouw je het stap-voor-stap rustig uit. Zodra je een reactie krijgt van specifieke voeding (buikpijn, hoofdpijn, oprispingen, een loopneus etc.) dan kan je er vanuit gaan dat die voeding jouw klachten kan veroorzaken. Deze voedingsmiddelen kan je dan het best vermijden.
Meer lezen over het Auto-Immuun Protocol? Check The Good Food Academy!

Een moeilijk stap

Het overgaan op het Auto-Immuun Protocol kan voelen als een moeilijke, grote stap. Het is ook nogal wat om een – wat kan voelen als een belemmerend – dieet te volgen. Je kan niet zomaar iets in je mond stoppen, je moet je eigen bakjes met eten meenemen en je moet overal de verpakking van lezen. Ja, jezelf zielig voelen, omdat je “zo saai” moet eten ligt op de loer. Ik weet het, I’ve been there! Maar al snel zal je merken dat je je beter gaat voelen: je kan makkelijker naar de wc, je hebt minder buikpijn, je slaapt beter, je wordt fitter wakker, de mist trekt op uit je hoofd, je voelt je beter en je hebt heel veel meer energie. En heb jij (wat) overgewicht? Je zal zien dat je gewicht gezonder wordt.

The Good Food Girl: Niet saai, niet zielig, maar verantwoord en lekker eten!

Heb jij zelf moeite om lekker te eten wanneer je het Auto-Immuun Protocol volgt? Volg The Good Food Girl! Ik heb namelijk een passie voor een goede gezondheid, maar een nog grotere passie voor lekker eten. Voor mij is eten meer dan alleen maagvulling. Ik maak van iedere maaltijd een feestje en geniet van iedere hap.
Wil jij direct aan de slag? Check de Recepten van The Good Food Girl!

Wil je direct zelf aan de slag?

Vul onderstaand jouw e-mailadres in en download het stappenplan om direct aan de slag te gaan met het Auto-Immuun Protocol.

Let op: overleg met jouw arts, voordat jij met het Auto-Immuun Protocol start!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips & Tricks
The Good Food Girl
The Good Food Girl

Good Food Makes You Feel Good!

Laatste Berichten