zoete ontbijtrecepten AIP

Maar wat eet je dan als ontbijt?

door admin
25 juli 2020
Comments 0

Als ik mensen vertel dat ik geen (pseudo)granen of melkproducten meer eet is één van de meest gestelde vragen: “maar wat eet je dan als ontbijt?”. In dit blog geef ik je tips en 4 zoete ontbijtrecepten AIP.

Bij veel mensen leeft het idee dat het ontbijt alleen kan ontstaan uit een bruine boterham met jam of kwark met havermout en fruit. En ik kan ze het niet kwalijk nemen, want voorheen kwam ik ook niet veel verder dan dat. We zijn immers allemaal opgegroeid met een boterham als ontbijt. Of als lunch. Want, man, wat houden wij Nederlanders van onze boterhammen!

Maar als je dus geen brood meer mag of geen kwark meer mag, moet je creatief zijn. En vooral als je gelooft dat het ontbijt zoet moet zijn.
Wat als ik jou vertel dat het ontbijt niet elke dag zoet hoeft te zijn. Dat het ontbijt zelfs groente kan bevatten. En dat je zelfs kan ontbijten met een gebakken visje of een stukje vlees?

Grote behoefte aan eiwitten en vetten

Ons ontbijt van een boterham met hagelslag of kwark met havermout en fruit bestaat voornamelijk uit koolhydraten. Nu zal je mij nooit horen zeggen dat koolhydraten niet goed voor je zijn. Ons Westerse dieet bestaat echter voor een té groot deel uit koolhydraten.

Koolhydraten zijn noodzakelijk als brandstof, maar een teveel aan koolhydraten zorgt voor bloedsuikerschommelingen, overeten en oxidatieve stress. Daarnaast lijken koolhydraten de kans op auto-immuunklachten te vergroten. Koolhydraten lijken even te vullen, maar zorgen al snel voor honger. Wil jij een immuunsysteem dat in balans is, een stabiel gewicht en een goede gezondheid dan kies je voor meer eiwitten en vetten bij je ontbijt.

Eiwitten zijn de bouwstoffen van het lichaam. Als je een auto-immuunziekte hebt, heb je een verhoogde behoefte aan eiwitten. Eiwitten zorgen namelijk voor herstel van weefsel en juist bij auto-immuunziektes zijn cellen en weefsels beschadigd. Eiwitten zorgen daarnaast voor een verzadigd gevoel.

Daarnaast zijn vetten belangrijk en dan met name de meervoudig onverzadigde vetzuren (omega 3). Deze vetten zijn ontstekingsremmend. Vetten leveren weliswaar veel energie, maar zorgen voor een verzadigd gevoel en voorkomen bloedsuikerschommelingen.

Het is daarom beter voor jouw algehele gezondheid om met name eiwitten en vetten een rol te geven bij jouw ontbijt: deze voedingsstoffen verzadigen en voeden. Hierdoor kan jij, als je om 7 uur ontbijt, makkelijk tot 13.00 uur wachten op jouw lunch. Zonder trillen, zonder honger en zonder cravings. Geloof me!

Ontbijten als een keizer

De Chinese uitdrukking “Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar” ken je waarschijnlijk wel. En dat is een waarheid als een koe. Na een nacht hard werken (in de nacht is je immuunsysteem het meest actief) en een aantal uren Intermittend Fasting (ja, iedere nacht doe jij onbewust aan intermittend fasting) heeft je lichaam in de ochtend behoefte aan nieuwe energie. Daarnaast heb je gedurende de dag nog veel energie nodig.
Daarom doe je er goed aan om jouw ontbijt zo “rijk” mogelijk te maken. Met een goed ontbijt ben je er zeker van dat jouw lichaam alle voeding binnenkrijgt die het nodig heeft gedurende de dag. Zorg er daarom voor dat je ontbijt rijk is aan voedingsstoffen en micronutriënten: kies voor groenten, varieer in kleur en vul aan met een mooie, lichtverteerbare eiwitbron.

Tips voor een gezond ontbijt

Tip 1: Omdenken. Laat het idee los dat je ontbijt zoet moet zijn of dat je ontbijt uit brood, kwark of fruit moet bestaan. Want wie zegt er niet dat jouw ontbijt kan bestaan uit een pokebowl? Of groentestamppot met gehaktballen? Door groenten en proteïne (vis, gevogelte of vlees) de hoofdrol in jouw ontbijt te geven zorg je voor voldoende energie, eiwitten en vetten. Wil je toch zoet? Dan geef ik je 4 zoete ontbijtrecepten AIP.

Tip 2: De meeste mensen, inclusief ikzelf, hebben ‘s ochtends geen zin om in de keuken te staan. Ik kies er daarom voor om mijn ontbijt standaard de dag van te voren klaar te maken. Ik ben dan ook een groot fan van meal preppen. Ik kook vaak voor de hele week en heb bakjes in de koelkast staan. ‘s Ochtends hoef ik dan alleen een pannetje op het vuur te zetten of de oven voor te verwarmen. Maak het jezelf makkelijk!

Tip 3: Begin met recepten waar jij heel vrolijk van wordt. Zelf ben ik dol op kippendij met groentefrites. Het is makkelijk voor te bereiden, snel op te warmen en gewoon, die smaak… Daar wil ik mijn bed wel voor uit.

4 zoete ontbijtrecepten AIP

Hou jij echter van je zoette ontbijt, maar ben jij bang voor de bloedsuikerschommelingen? Of wil jij voorzichtig beginnen met gezonder eten, maar ben jij nog niet toe aan het loslaten van je zoete ontbijt? Dan geef ik jou een aantal zoete ontbijtrecepten AIP waar jij zonder schuldgevoel van kan snoepen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips & Tricks
The Good Food Girl
The Good Food Girl

Good Food Makes You Feel Good!

Laatste Berichten